Ana Sayfa > Galeri > Türler > Videolar > TANIM BEKLEYENLER > 💬 FORUM >
Giriş Yap > ✨ ÜYE OL >

💬 Stüdyo Kalitesinde Kelebek Çekimi: Adım Adım Siyah Fon Tekniği

📂 Kategori: Teknik Bilgiler

İrfan Demirel
İrfan Demirel
📅 02.07.2026 18:35
👁️ 19 Görüntülenme
Stüdyo Kalitesinde Kelebek Çekimi: Adım Adım Siyah Fon Tekniği alt="Stüdyo Kalitesinde Kelebek Çekimi: Adım Adım Siyah Fon Tekniği" class="img-fluid" style="width: 100%; max-height: 480px; object-fit: contain; display: inline-block;">

Bu tekniğin mantığı, doğal ışığı tamamen öldürüp nesneyi sadece flaş ışığıyla aydınlatmaktır.

Ayarları ve neden bu şekilde seçildiklerini adım adım açıklayayım:

1. Manuel Mod (M) Neden Şart?

Kamerayı otomatikte veya yarı otomatikte (enstantane/diyafram öncelikli) bırakırsan, makine ortamdaki gün ışığını hesaplar ve arka planı görünür kılmaya çalışır. Bizim amacımız ise ortam ışığını tamamen yok etmek. Kontrolün %100 sende olması için kamerayı M (Manuel) moda almalısın.

2. f/16 (Kısık Diyafram) Neden Kullanılır?

Netlik Alanını Artırmak İçin: Kelebekler çok küçüktür ve makro lensle yaklaştığında netleme mesafesi (alan derinliği) milimetrik düzeyde daralır. Diyaframı f/11 veya f/16 gibi kısmak, kelebeğin hem gözünün hem de kanatlarının aynı anda net çıkmasını sağlar.

Işığı Engellemek İçin: Diyaframı bu kadar kısmak, lense giren gün ışığını muazzam ölçüde azaltır ve arka planın kararmasına doğrudan yardım eder.

3. ISO 100 Neden Seçilir?

Siyah Arka Plan İçin: ISO, sensörün ışığa karşı duyarlılığıdır. ISO'yu en düşük seviye olan 100'e getirerek sensörü bilerek "sağırlaştırırsın". Böylece arka plandan gelen zayıf gün ışığını kamera algılamaz ve orası karanlık kalır.

Maksimum Kalite: Düşük ISO, fotoğrafta "kumlanma" (gren) olmasını engeller ve kelebeğin kanat detaylarını cam gibi keskin verir.

4. Perde Hızı (Enstantane) 1/250 ve Flaş İlişkisi

Flaş Senkronizasyon Hızı (Flash Sync Speed): Çoğu kameranın mekanik perdesi, tepe flaşıyla en fazla 1/200 veya 1/250 saniyede senkronize çalışabilir. Eğer perde hızını daha da hızlandırırsan (örneğin 1/500 yaparsan), fotoğrafta siyah bir şerit çıkar çünkü perde flaş patlarken kapanmaya başlamıştır. (Eğer flaşında ve makinende HSS yani Yüksek Hız Senkronizasyonu varsa bu sınırı aşabilirsin ama bu teknik için 1/200 veya 1/250 zaten idealdir).

Görevi Nedir? 1/250 saniye, ortamdaki güneş ışığının sensöre girmesine izin vermeyecek kadar hızlıdır. Aynı zamanda el titremesinden veya kelebeğin ufacık hareketlerinden oluşacak netsizliği (hareket fluluğunu) tamamen dondurur.

5. Flaş Neden Açık?

Yukarıdaki ayarları (M, f/16, ISO 100, 1/250) flaşsız yapıp deklanşöre basarsan, ekranda kapkara, bomboş bir kare görürsün. Çünkü içeriye ışık girmesini tamamen engelledik.

Tek Işık Kaynağı Yapmak: Tam bu esnada flaş devreye girer. Flaş patladığı an, sadece kelebeğe çok yakın olduğu için kelebeği aydınlatır. Flaşın ışığı uzaktaki arka plana (arka plandaki otlara, ağaçlara) yetmediği ve oralar zaten karanlıkta kaldığı için arka plan simsiyah çıkar.

Önemli İpucu (Diffuser/Dağıtıcı): Flaş ışığı çok serttir ve kelebeğin kanatlarında patlama (parlama) yapabilir. Flaşın önüne mutlaka beyaz bir plastik veya yarı saydam bir bez (diffuser) koyarak ışığı yumuşatmalısın.

💬 Cevaplar (2)

Bulent Boz
Bulent Boz 🕒 11 saat önce

Bu konuyu açmanız çok iyi olmuş. 

Bazıları için, mesela benim için  bu teknikle kelebek fotoğraflamak ayrı bir tutkudur. 

Çünkü bu tarz çekimlerde:

• - Kelebeğin renkleri ve desenleri çok daha belirgin hale gelir.
  • - Konu ile arka plan arasında güçlü bir kontrast oluşur.
  • - Fotoğraf daha sanatsal ve dramatik bir görünüm kazanır.
  • - Her kelebeğin farklı renk ve kanat yapısı, fotoğrafçıya sürekli yeni keşifler sunar.
  •  

Üstelik kelebekleri bu şekilde fotoğraflamak sabır, dikkat ve doğayla bağ kurmayı gerektirir. Bu nedenle birçok makro ve doğa fotoğrafçısı, kelebek peşinde saatlerini geçirmekten büyük keyif alır.

Bunu duygusal bir açıdan ifade etmek gerekirse:

"Siyah fon üzerinde bir kelebeği fotoğraflamak, yalnızca bir görüntü yakalamak değildir; karanlığın içinden çıkan kırılgan güzelliği görünür kılma arzusudur. Bu da bir hobiden çok, bir tutkuya benzer."

Bulent Boz
Bulent Boz 🕒 11 saat önce

SİYAH FONLU KELEBEK EKİPMANI İÇİN ÖNERİLER

Siyah fonlu kelebek fotoğrafçılığında en iyi ekipman, bütçenize ve çalışma tarzınıza göre değişir. Ancak kaliteli sonuçlar için aşağıdaki yeni teknoloji kombinasyonlar oldukça başarılıdır:

KAMERA:

• Tam kare (Full Frame) aynasız kameralar:
    • Sony A7 IV
    • Canon EOS R6 Mark II
    • Nikon Z6 II
  • Daha ekonomik seçenek:
    • Sony A6700
    • Canon R10
    • Fujifilm X-T5

Makro çekimlerde sensör boyutundan çok lens ve ışık kontrolü önemlidir.

MAKRO LENS:

Kelebek fotoğrafçılığının en kritik ekipmanıdır.

• 90-105 mm makro lensler (en ideal)
    • Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS
    • Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM
    • Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S
    • Sigma 105mm f/2.8 Macro

Bu odak uzaklığı, kelebeğe çok yaklaşmadan yüksek büyütme sağlar.

FLAŞ:

Siyah fon etkisinin sırrı çoğu zaman flaştır.

• Godox V860 III
  • Godox V1
  • Canon Speedlite EL-5
  • Nikon SB-700

Flaş ışığı kelebeği aydınlatırken, ortam ışığı düşük tutulduğu için arka plan tamamen siyah görünür.

DİFÜZÖR:

Sert ışık kelebek kanatlarındaki detayları kaybettirebilir.

• Godox AK-R11
  • Cygnustech Difüzör
  • El yapımı büyük yumuşatıcı difüzörler

Makro fotoğrafçılarının çoğu, büyük bir difüzörü iyi bir lensten bile daha değerli görür.

Gerçi İrfan Bey anlatmış, ama ben de tekrar edeyim;

Siyah Fon Nasıl Oluşturulur?

Aslında çoğu zaman fiziksel siyah fon kullanılmaz.

Şunlar yapılır:

• Enstantane: 1/200 - 1/250
  • ISO: 100
  • Diyafram: f/8 - f/16
  • Flaş kullanılır.
  • Arka plan gölgede bırakılır.

Bu yöntemle kelebek dışındaki yeşil bir çalılık bile fotoğrafta simsiyah çıkabilir.

Tripod Gerekli mi?

Canlı kelebeklerde genellikle hayır.

• Elde çekim daha pratiktir.
  • Flaş kullanılıyorsa titreşim sorunu büyük ölçüde ortadan kalkar.
  •  

İDEAL KOMBİNASYON:

Eğer özellikle siyah fonlu kelebek fotoğrafları hedefliyorsanız:

Sony A7 IV + Sony 90mm Macro + Godox V1 + büyük difüzör

veya

Canon R6 Mark II + RF 100mm Macro + Godox V860 III + difüzör

uzun yıllar profesyonel düzeyde iş görecek bir sistem oluşturur.

Siyah fonlu kelebek fotoğrafçılığında aslında başarının %50'si ışık kontrolü, %30'u makro lens, %20'si ise kelebeğin davranışlarını bilmektir. Doğru saatlerde (özellikle sabahın erken saatlerinde) çekim yapmak, ekipmandan bile daha büyük fark yaratabilir. Bol şanslar…

🚀 FİKRİNİ BELİRT / CEVAP YAZ
Bu konuya cevap yazabilmek için lütfen giriş yapın.
Çerez kullanımı 🍪 Sizlere daha iyi bir deneyim sunmak için site içerisinde çerezleriniz kullanılmaktadır. Detayları politikamızda bulabilirsiniz.